Home » Travel » Reisverhaal #3

Reisverhaal #3

Optimaal genieten van uitzichten, in het water en op het land. Deze week zijn wij wezen snorkelen in de buurt, hebben we een lange tocht gemaakt langs 3 watervallen in Sekumpul en staan we elke keer versteld van de toeristen prijzen.

Pemuturan beach

We zijn nog niet zo veel op het strand geweest. Dus het werd tijd om een nieuw strand te ontdekken. Niet ver van ons ligt Pemuturan. Daar is een leuk en rustig strand. Het is soms even zoeken. Vooral, omdat er niet echt een weg of opening is waar je gewoon het strand op kunt lopen. Je moet altijd via een restaurant en dan via het terras het strand op. We lopen een stukje langs het water. Er staan bordjes die aan geven dat het hier veilig is om het water in te gaan. We zien een paar bedjes staan die bij een resort horen. Slechts enkele mensen lopen daar. Maar ook op het strand loopt een enkeling. Het is rustig, zoals gewoonlijk.

Via de veilige doorgang zijn wij de zee ingelopen. Klaar om te snorkelen. Het snorkelen is niet zo mooi als bij Amed daar is iets meer koraal en leven te zien. Alleen voor een uurtje rijden, is het perfect om even langs te gaan. Vreemd genoeg komt er nooit personeel vragen om te zeggen dat we iets moeten drinken of eten, om de bedjes te mogen gebruiken. Ook wel eens fijn, mensen zijn soms best wel pusherig om je geld uit te laten geven. Nu we hier wat langer zijn, gaan sommige gewoontes ons een beetje tegen staan.

Op de markt, toeristische punten etc. hanteren de Balinezen andere prijzen voor toeristen. 2,3,4 of 5 keer de normale prijs. Waardoor we regelmatig maar verder lopen. Juliani, onze gastvrouw, vertelt ons wel wat zij zelf op de markt betaald. Dan weten we hoe het zit. We betalen vaak nog steeds wel iets meer, daar hebben we dan geen probleem mee. En toch zou je denken dat als je dan wegloopt, dat ze dan toch toegeven. De toeristen brengen helaas ook hun eigen gewoonten mee van huis, wordt ons wel eens verteld. Zoals het laten staan van lege flesjes water, verpakkingen etc. We zie vaak afval bij de mooie watervallen. De gidsen pakken dit altijd op en brengen het dan naar een container/prullen bak verderop. Het is toch een beetje vreemd om afval te zien bij zo’n mooie waterval.

Sekumpul waterval

Ongeveer 45 minuten rijden van hier is de Sekumpul waterval. Een prachtig gebied. Terwijl we afdalen zie je alle watervallen en de rijstvelden aan de andere kant van het dal. Onze gids vertelt van alles over het gebied. Ook over de fruitsoorten en bomen die je onderweg tegenkomt. Zo komen we zelfs cacao-en arabica bomen tegen, waarvan ze de koffie maken. Het natuurgebied kun je vanaf verschillende kanten in, vanaf. Zo kun je hier urenlang rondlopen. We zijn zelf met een gids naar binnengegaan, wat wel prettig is. Maar we komen ook langs punten waar je alleen naartoe kunt gaan en dan entree moet betalen. Dan loop je zonder gids rond. Bij Sekumpel mag je bij elke waterval zwemmen. Hier waren we dit keer niet op voorbereid. Haha.

Regenseizoen

We hoorden wel dat nu het regenseizoen een keer moet beginnen. Alleen merken we er weinig van, tot nu dan. Het is nog steeds constant dik boven de 30 graden en behoorlijk vochtig. Soms zit ik in een restaurant en voel je de druppels langzaam langs je gezicht stromen, terwijl de waaier blaast… Ook ‘s nachts koelt het niet echt af en laten we de airco rustig doorblazen. Sinds een aantal dagen zien we elke middag de donkere wolken vanuit de bergen onze kant opkomen. Het komt soms zo hard de lucht uit dat het pijn doet tijdens het motorrijden en we maar snel beschutting zoeken. Dan zien we het stoom van de weg af komen. Een voordeel, het klaart altijd snel weer op.

Kerst op Bali

De kerstperiode is in Nederland al lang begonnen. Hier merken we er niks van. In het budishme, bodhisme, boeddhisme, naja je snapt me wel, betekent het niks. Maar… Juliani haar echtgenoot was christelijk en vierde altijd wel kerst. Ze is hier heel open in vertelt ze ons. Dus je raad het al, de kerstboom staat inmiddels in ons huisje?. We denken erover na om binnenkort nog een weekje naar het zuiden te gaan. Dan hoeven we niet elke keer uren te rijden om alles aan de andere kant van het eiland te zien. Misschien is daar meer kerstsfeer, doordat er meer toeristen zijn. Hoe dan ook, er is nog genoeg te beleven hier.

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. Angela
  december 20, 2019 / 6:07 pm

  Steven en Karina we wensen jullie hele fijne dagen toe
  En een goed en gezond 2020. ?

  • Steven Lammertink
   Auteur
   december 23, 2019 / 6:46 am

   Dankje, jullie ook alvast een goed en gezond nieuwjaar. Groetjes Steven en Karina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: